1. Klicka på SKAPA KUND. Ett ett formulär med olika sektioner för registrering öppnas.
  2. Fyll i obligatoriska fält och övriga fält som önskas.
  3. Spara

Du kan också importera in ett redan existerande kundregister, antigen direkt från ditt ERP-system eller via excel. För mer info om detta, kontakta vår support!

Allmänt

• Typ av kund
    Ange om din kund är privatperson eller företag. Om du klickar på Företag visas ett fält för kundens organisationsnummer. Om du klickar Privatperson visas istället ett fält där du ska ange om ROT/RUT är tillämpligt.
  • Namn* och Kundnummer*
    Obligatoriska fält som måste fyllas i för att kunna spara kunden. I fältet för kundnummer väljer du löpande för dina kunder eller om du vill tillämpa en speciell löpnummerserie , som du skapat i Inställningar-Löpnummer.
    Kundnummer kommer att visas på offerter och fakturor, samt på kundkortet. Det blir även sökbart i kundlistan.

Faktureringsinställningar

• Momstyp
    Välj vilken momstyp som ska tillämpas för kunden.
    Detta blir förvalt på fakturor till kunden, men kan ändras manuellt vid fakturering.
    Momstyperna skapas i Inställningar - Momstyper
  • GLN-nummer
    GLN-nummer används i kundsammanhang för att skicka elektroniska e-fakturor. GLN står för Global Location Number och gör det möjligt att identifiera fysiska platser, företag och organisationer.
    Detta blir förvalt på arbetsobjekt och fakturor till kunden, men kan ändras manuellt när du skapar nya arbetsobjekt eller faktura.
    Du kan behöva fylla i GLN-nummer vid integration med system
  • Påslag för inköp
    Sätt en procentsats som ska gälla för påslag för inköpt material. Procentsatsen ärvs in i nya arbetsobjekt för denna kund. Om fältet lämnas tomt, kommer istället procentsatsen som gäller för hela företaget att bli förinställt i nya arbetsobjekt.
  • Betalningsvillkor
    Ange betalningsvillkor som ska gälla för kunden.
    Detta blir förvalt på fakturor till kunden, men kan ändras manuellt vid fakturering.
    Betalningsvillkor skapas i Inställningar - Betalningsvillkor
  • Faktureringsvaluta
    Ange faktureringsvaluta som ska gälla för kunden.
    Detta blir förvalt på fakturor till kunden, men kan ändras manuellt vid fakturering.
    Valutor kan skapas i Inställningar - Valutor
  • Faktureringssätt
    Klicka på föredraget faktureringssätt som ska gälla för kunden. PDF via e-post är förvalt.
  • E-postadress för fakturor
    Ange e-postadress som ska bli förvalt på fakturor till kunden.

Adresser

Det finns tre formulärsidor med adressuppgifter för kunden: Faktureringsadress, Besöksadress och Leveransadress. Inga fält är obligatoriska, men viss information blir förvalt andra sammanhang.

KlarPris-inställningar

Med KlarPris kopplat till ditt konto kommer denna tab synas som en inställning på kundkortet.

Editera kund

När de obligatoriska fälten är ifyllda, kan kunden sparas och editeras vid ett senare tillfälle.

1. Öppna kunden genom att klicka på den i kundlistan
  2. Klicka på ÄNDRA, grön knapp till höger i kundöversikten
  3. Fortsätt att fylla i kundinformation i fälten
  4. Spara

Referenser & relaterat

Kunder (introduktion)

Skapa kund i mobilen
Skapa kontaktperson för kund

Skapa prismall för kund

Radera kund

Löpnummer