6. Kunder

Introduktion kunder, kundlistan, kundkortet

Innehållsförteckning:

6.0 Introduktion

Under fliken kunder skapar och redigerar du kunder, samt gör inställningar för husarbete och beräkningar som ska gälla för denna kund.
Kundlistan är översikten som du kan söka och filtrera i, medan kundkortet innehåller detaljerad information om kunden.
Kundkortet når du genom att klicka på kundens namn i listan.

kundlistan

Under flikarna i kundkortet kan du se och skapa kontaktpersoner, skriva interna kommentarer och skapa prismallar för kunden.

För att eller lägga till kunduppgifter, klickar du ÄNDRA uppe till höger.

kundkortet - översikten

6.1 Skapa och redigera kund

Lägga upp och redigera kund i webben, inställningar för kund

1. Klicka på SKAPA KUND i kundlistan.
    Ett ett formulär med olika sektioner för registrering öppnas.

2. Fyll i obligatoriska fält och övriga fält som önskas.

3. Spara

Du kan också importera in ett redan existerande kundregister, antigen direkt från ditt ERP-system eller via excel. För mer info om detta, kontakta er ansvariga projektledare!

6.1.2 Allmänt

• Typ av kund
    Ange om din kund är privatperson eller företag.

Om du klickar på Företag visas ett fält för kundens organisationsnummer.

Väljer du istället Privatperson visas ett fält där du ska ange om husarbete är tillämpligt.

• Namn och Kundnummer
    Namn och kundnummer obligatoriska fält som måste fyllas i för att kunna spara kunden.
    I fältet för kundnummer väljer du automatisk för dina kunder om du vill köra den kundnummerserie ni ställt in vid integrationen, eller anpassad om du vill ha ett speciellt anpassat löpnummer utanför din löpnummerserie.

Kundnummer visas på offerter, fakturor samt på kundkortet. Det blir även sökbart i kundlistan på projekt och arbetsorder.

6.1.2 Fakturering

• Momstyp
    Välj vilken momstyp som ska tillämpas för kunden.
    Detta blir förvalt på fakturor till kunden, men kan ändras manuellt vid fakturering.
    Momstyperna skapas i Inställningar > Momstyper

• Faktureringsvaluta
    Ange faktureringsvaluta som ska gälla för kunden.
    Detta blir förvalt på fakturor till kunden, men kan ändras manuellt vid fakturering.
    Valutor kan skapas i Inställningar > Valutor

• Betalningsvillkor
    Ange betalningsvillkor som ska gälla för kunden.
    Detta blir förvalt på fakturor till kunden, men kan ändras manuellt vid fakturering.
    Betalningsvillkor skapas i Inställningar > Betalningsvillkor

• Fakturainfo - GLN-nummer
    GLN-nummer används i kundsammanhang för att skicka elektroniska e-fakturor. GLN står för Global Location Number och gör det möjligt att identifiera fysiska platser, företag och organisationer.
    Detta blir förvalt på arbetsobjekt och fakturor till kunden, men kan ändras manuellt när du skapar nya arbetsobjekt eller faktura.
    Du kan behöva fylla i GLN-nummer vid integration med system

• Faktureringssätt
    Klicka på föredraget faktureringssätt som ska gälla för kunden. PDF via e-post är förvalt.
    Notera: Gäller endast vid fakturering direkt via Fieldly.

• E-postadress för fakturor (endast synlig utan integration aktiverad)
    Ange e-postadress som ska bli förvald på fakturor till kunden.
    Notera: Gäller endast vid fakturering direkt via Fieldly.

6.1.3 Prissättning

• Standardprismall
    Här väljs automatiskt din standardprismall när du skapar ny kund om fältet lämnas tomt.
    Har du några redan uppskappade ramavtal eller andra mallar utöver din standard du kan du här enkelt välja vilken av dessa just denna kunden ska ha.

• Påslag för inköp
    Här väljs automatiskt ditt standardpåslag du satt i företagsinställningarna om fältet lämnas tomt.
    Sätt annars en procentsats som ska gälla för påslag för inköpt material för endast denna kunden. Procentsatsen ärvs in i nya arbeten för denna kund och överstiger påslaget du ställt in på företagskontot.

• Klarpris prissättning
    Med KlarPris kopplat till ditt konto kommer du få en utökad vy i prissättningsfliken. Här ställer du in vilken grossist du ska handla från för kundens räkning samt prissättning.

6.2 Skapa kontaktperson

Instruktion för att lägga till kundkontakter

För varje kund kan du skapa en eller flera kontaktpersoner som blir synliga under "Personer" i mobilappen om du lägger till dessa i ett arbete. Därifrån kan du ringa eller maila dem direkt. Om du inte lagt in kontaktpersoner på kunden i förväg, går det fortfarande bra att göra det i mobilen.

1. Gå till kundkortet

2. Klicka på Skapa kontakt

3. Fyll i önskade uppgifter

4. Spara. Kontaktpersonen sparas under fliken Kontakter i kundkortet.

Notera: När du skapar en privatperson som kund, skapas automatiskt denna person upp som kontaktperson, med den information du lägger till vid skapandet.

6.3 Kommentarer

Under fliken Kommentarer i kundkortet kan du skriva in interna kommentarer för kunden. Dessa syns bara internt i webben.

Vill du att en kommentar ska visas i appen, måste de istället läggas i projektet eller arbetsordern under kommentarfliken. Då gäller den bara just det arbetet.

6.4 Prismallar

kopiera mall, skapa ny, översikt mallar, användning

Vill du att en kund ska ha specifika priser kan du skapa en eller flera kundspecifika prismallar som blir förvalda när du lägger upp ett projekt på den aktuella kunden. När du väljer att skapa en ny prismall för kunden kan du importera en befintlig mall för att editera, eller skapa en helt ny prismall.

kundöversikt med fliken Prismallar öppen och där skapade prismallar för kunden visas

Följ stegen nedan för att skapa en kundspecifik prismall

1. Klicka på Kunder i huvudmenyn

2. Öppna kundkortet genom att klicka på kunden i listan

3. Klicka på fliken Prismallar i kundöversikten. Prismallar för denna kund kommer att listas här.

4. Klicka på SKAPA PRISMALL

5. Ange titel

6. Välj om du vill kopiera en befintlig kundmall

7. Kryssa i om du vill att prismallen ska vara stadardmall för kunden.
    Ikryssad blir denna förvald när du skapar projekt eller arbetsorder på kunden.

8. Fyll i formuläret för timpris genom att klicka på "Skapa timpris". Alla fält är obligatoriska. Om du vill att prismallen ska gälla alla avdelningar, roller, tidstyper och medarbetare, väljer du "Alla" i rullgardinslistorna för samtliga fält.

Exempel: Om du väljer "Snickare" i rollistan och "Alla" för övriga fält, kommer alla snickare som skickar rapporter med denna prismall få priset du sätter här.

9. Spara. Timpriset hamnar nu i listan över prismallens timpriser

10. Fyll i formuläret för milpris genom att klicka på "Skapa milpris". Alla fält är obligatoriska. Om du vill att priset ska gälla alla avdelningar, roller, resestyper och medarbetare, väljer du "Alla" i rullgardinslistorna.

11. Spara. Milpriset hamnar nu i listan över prismallens milpriser.

formulär för att bestämma timpris i prismallen

färdig prismall

Notera: Kombinationen av fält måste vara unik för att du ska kunna spara ett nytt pris

Tips: Genom att "Kopiera priser från" en liknande befintlig prismall, sparar du tid när du skapar en ny kundprismall. Du kan även kopiera en nyskapad prismall om du vill ha flera liknande prismallar med mindre justeringar.

6.5 Husarbete

Under denna flik lägger du in information som ska gälla husarbete för kunden (ROT, RUT & GT).
Uppgifterna om fastigheter som du fyller i här blir förifyllda när du skapar ett projekt eller arbetsorder på denna kund.

Samma kund kan ha flera fastigheter med ROT-avdrag. Du väljer då fastighet från en lista i projektet eller arbetsordern.

6.6 Radera kund

Instruktion för att ta bort en kund från systemet

1. Gå till kundens kundkort

2. Klicka på Åtgärder

3. Klicka på Radera

4. Konfirmera med "Ja radera"

Notera: Du kan inte radera en kund som används i en arbetsorder eller projekt. Då måste du först radera alla ordrar som är kopplade till kunden. Endast användare med rättigheter att "radera resurser" kan radera en kund.