Vad innebär chefer och roller i systemet?

Tillämpning av chefer & roller

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad innebär chefer och roller i systemet?

När du skapar ett projekt eller arbetsorder måste fältet för "Projektägare" under fliken Inställningar --> Allmänt vara ifyllt. Som inloggad användare är ditt namn ifyllt, men du kan välja annan person från fältets namnlista.
Du kan filtrera fram ett projekt eller arbetsorder efter dess projektägare. (arbetsorder-& projektlista, Rapporter).

I samma projekt eller arbetsorder ska välja "Roller" under fliken Personer eller Grupper. Rollen avser typen av arbetsuppgifter och styr prissättning. En roll kan vara t ex. snickare eller projektledare. Roller används även resursplaneringen (Planering).

Du skapar och döper själv roller under ditt namn i huvudmenyn--> Inställningar --> Roller. Där anger även du vilken "rolltyp" (Typ) rollen ska vara. Du kan döpa en roll till t.ex. projektägare eller projektledare utan att det får någon betydelse i systemet eftersom det bara är ett namn. Däremot har det olika rolltyperna betydelse!
Det finns tre rolltyper att välja på i systemet: Chef, Kontakt, Arbetare. Typerna är i sig kopplade till olika rättigheter, tex attesträtt (chef).

Bra att veta: En projektägare har samma rättigheter i systemet som en roll med typen "chef"

Notera: Varje rolltyp måste ha en standarroll definierad, men du kan skapa många roller till varje typ.

Du skapar och döper själv grupper i huvudmenyn --> Medarbetare --> Grupper. Här administrerar du rättigheter som har med systemet att göra.

🎈Tips: För att slippa förväxlingsrisken mellan olika sorts chefer, bör du undvika döpa grupper och roller med typen "chef" till namn som redan finns i systemet. Försök istället särskilja dem med ett namn som enkelt förklarar vad gruppen eller chefen gör, till exempel "arbetsplatsledare" " Projekt Y-gruppen", "Sommarjobbare" etc.

OBS: Du kan inte välja roller i arbeten som du skapar i mobilappen. Här blir rollen automatiskt standardrollen för typen "Medarbetare".