4. Medarbetare

introduktion Medarbetare, medarbetarlistans delar

Innehållsförteckning:

4.0 Introduktion

Under Medarbetare listas företagets medarbetare och nya skapas.
Här hanteras även Grupper som medarbetare tillhör, samt rättigheterna för grupperna.

För att en medarbetare ska få tillgång till ett projekt eller en arbetsorder behöver du skapa ett konto för att registrera medarbetaren i systemet. Du kan ändra inställningar och kontaktuppgifter för en registrerad medarbetare genom att klicka på medarbetaren i listan.

I listan söker du på en medarbetares namn eller filtrerar fram personen efter gruppen personen tillhör. Du kan också välja ordningen medarbetaren ska listas efter, samt välja vilka kolumner som ska visas.

Notera: Ändringar i mobilappens "Min profil" uppdaterar motsvarande uppgifter i systemet.

medarbetarlistan

4.1 Skapa medarbetare

För att skapa en ny medarbetare följer du stegen nedan:

1. Klicka du på den gröna knappen SKAPA MEDARBETARE.
    Ett formulär med olika flikar öppnas. Antal flikar beror på vilka funktioner som är påslagna på just ditt konto.

2. Fyll i formuläret. (Börja med Allmänt och följ sedan menyraden till höger.)

3. Spara. Den nya medarbetaren läggs till medarbetarlistan.

Notera: Fält med * är obligatoriska och måste fyllas i innan du kan spara och gå vidare.

Formuläret för att fylla i information om medarbetaren

Allmänt

I fliken Allmänt lägger du till grundläggande information som namn, e-post och mobilnummer. E-postadress och lösen använder medarbetaren för att logga in i systemet.

Kontaktinformationen blir även synlig i mobilappen och kan användas av övriga medarbetare för att ringa, sms:a eller skicka e-post till direkt från mobilen.

Under profilbild laddar du upp en profilbild av medarbetaren.

Inställningar

I fliken Inställningar kryssar du i hur medarbetaren ska synas och rapportering från mobilen platsspåras. Rapportering utan platstjänst saknar viktig information i t ex. fältrapporter. Företaget kan kan kräva att platsspårning måste vara påslagen för att rapportering ska kunna ske överhuvudtaget (Företagskontot => Inställningar).

Grupper och avdelningar

Grupper är kopplade till rättigheter i systemet. När du knyter en medarbetare till en grupp, tilldelar du medarbetaren rättigheter. En medarbetare kan tillhöra en eller flera grupper, men bör inte ingå i flera grupper med arbetstimmar som tillsammans överstiger en full arbetsdag.

Läs mer om hur grupper och rättigheter fungerar här.

Avdelningar knyter en medarbetare till en avdelning som visas i menyfältet. Om en medarbetare knyts till en avdelning, begränsas information till just denna avdelning samt till information som ligger "globalt". Fältet för Avdelningar syns bara om modulen för avdelningar är påslagen.

Roller

Roller används för att resursplanera fältarbeten och sätta pris på arbetet i prismallar. En medarbetare kan ha en eller flera roller i systemet. Nya rolltyper skapas i Inställningar.

Finansiella inställningar

Finansiella inställningar bestämmer medarbetarens interna kostnader och används i kalkyler för arbetet. De kan justeras i varje rapport.

Hemadress

Fälten i Hemadress kan antingen fyllas i manuellt eller genom "snabbhämtning" där en rullgardinslista med matchande adressval visas när du skriver i fältet. Klickar du på ett alternativ fylles resten av fälten i.
När fälten är ifyllda visas de på kartan, som kan användas på andra ställen i systemet.

Nära anhöriga

Under Nära anhörig lägger du till en eller flera nära anhöriga till medarbetaren.

Dokument

För varje medarbetare kan ett eller flera dokument antingen länkas in eller laddas upp. Exempel på dokument är kopior på intyg, licenser, förarbevis eller andra elektroniska filer som medarbetaren kan behöva visa upp i sin mobil.

För att bifoga ett dokument följer du stegen nedan:

1. Klicka på medarbetaren i listan. Formuläret öppnas.

2. Välj fliken Dokument.

3. Skapa en mapp för dokumen eller ladda upp direkt med Ladda upp fil

4. Välj fil och ladda upp genom att markera den och klicka öppna.

uppladdning av dokument från datorn

Länka in ett dokument

1. Klicka på medarbetaren i listan. Formuläret öppnas.

2. Välj fliken Dokument.

3. Skapa en mapp för dokumen eller länka in utan mapp genom att klicka: Lägg till webblänk. En ruta med obligatoriska fält för filnamn och webadress (URL) visas.

4. Klicka på den gröna bocken när fälten är ifyllda för att spara.

länkningsalternativet

ID06-kort

ID06-kort registreras här om ni använder ID06-personalliggare. Fliken är endast synlig om modulen för personalliggare är påslagen.

Aktiviteter

Under fliken Aktiviteter loggas händelser och aktiviteter för den registrerade medarbetaren.

4.2 Byt lösenord

Olika sätt att byta lösenord på, glömt lösen

Om en medarbetare glömt sitt lösenord kan en webbadministratör skapa ett nytt genom att skriva in ett nytt lösenord i fältet för lösenord under fliken "allmänt" på medarbetarprofilen. När ett nytt lösen skrivs in i fältet Lösenord*, raderas det gamla och det nya lösenordet lagras vid spara. Administratören ser aldrig medarbetarens lösenord och fältet ser återigen tomt ut.

Notera: Administratören behöver inte kunna det gamla lösenordet för att skapa ett nytt.

Fältet för att byta lösenord i admin

Medarbetaren kan också själv återställa sitt lösenord genom att klicka på "Glömt lösenordet?", antingen i webben eller i mobilappen.
En länk för att återställa lösenordet skickas då till angiven e-postadress.

Byt lösen via webben

4.3 Radera medarbetare

Om en medarbetare slutar kan du frigöra en licens genom att radera medarbetaren genom att följa stegen nedan:

1. Klicka på medarbetaren i listan

2. Klicka på fliken "Åtgärder" bredvid den gröna knappen längst upp

3. Klicka på den röda papperskorgen "Radera"

4. Klicka sedan på "JA, RADERA" för att bekräfta

Notera: Rapporter gjorda av eller för den raderade medarbetaren finns fortfarande tillgängliga. För att ta bort en medarbetare krävs webbrättigheten "Tillåtelse att radera resurser"